2011. február 11., péntek

A pénz nem boldogít... vagy mégis?

Ez a mondás arra utál ugyebár, hogy sokkal fontosabbak az emberi kapcsolatok, a szeretet, a barátság, mint a pénz hajhászása, a gazdagság.

Pedig bizony ahhoz, hogy az ember egyáltalán megpillanthassa a boldogság szigetének partjait, szüksége van pénzre is.

Egyik kedvenc Woody Allen idézetem épp erről szól: "A pénz jobb, mint a szegénység, már csak anyagi szempontból is."

Ezt írtam az önéletrajzomra is és folyamatosan félreértik a dolgot. Azt hiszik, hogy anyagias ember vagyok. Pedig egyáltalán nem arról van szó, hogy gazdag akarok lenni! Csupán annyi pénzre van szükségem, amennyivel kényelmesen átvészelem a havi számlák befizetését, finom ételeket rakhassak az asztalra és egy keveset félre tudjak tenni havonta.

Szerintem ez igazán nem nagy kérés. Nem akarok egzotikus utazásokra menni havi rendszerességgel vagy minden évben külföldön nyaralni, nem akarok drága holmikban járni vagy extravagáns hobbikat űzni... Csupán élni akarok!

Elszomorító, hogy a munkáltatók erre az egyszerű, emberi igényre egyáltalán nincsenek tekintettel, amikor megkérdezik a delinkvestől, hogy mennyi lenne a fizetési igénye.
Sajnos a rossz tapasztalatok miatt a legtöbb állást kereső nem meri kimondani a valódi igényét, csupán a legminimálisabb összeget mondja autómatikusan. Pedig itt is igaz, hogy olcsó húsnak híg a leve!

Talán azért nem merünk többet mondani, mert azt hisszük, nem érünk többet? Hát nem, nem erről van szó, sajnos! Azért nem merünk többet mondani, mert tudjuk, hogy lesz aki kevesebbért is elvállalja ugyan azt a munkát.

Ennek ellenére, szeretnék mindenkit bátorítani arra, hogy a SAJÁT fizetési igényét mondja be, ne a munkáltató által elvárt összeget, mert nem ezt kérdezik! Azt kérdezik, hogy NEKÜNK mi a fizetési igényünk!
Ha úgy gondolják, hogy túl sokat kérünk, akkor úgyis jelezni fogják vmilyen formában. Akkor elmondhatjuk, hogy ez az az összeg, amire szükségünk van ahhoz, hogy gond nélkül éljünk, azonban, ha a cég nem tud ennyit fizetni, kész vagyunk az alkura is!

Szerintem ezzel sokkal többet elérünk, mint azzal, ha bemondjuk a minimálbér összegét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése